I et serviceyrke er det lite som kan sies å være viktigere enn god kundebehandling. Her får du derfor noen tips til hvordan man gir best mulig service til kunder, og andre forbrukere som du kommer i kontakt med.

Vit hvem som er den virkelige sjefen

KundebehandlingDe fleste serviceyrker eksisterer for å løse et problem hos sine forbrukere, og du kan kun gjøre det på best mulig måte om du virkelig vet hva det er kunden ønsker. Når du lytter til en kunde vil de fortelle deg hva de ønsker, og hvordan du kan yte best mulig service. Ikke glem at de som faktisk betaler lønnen, og gjør jobben som servicemedarbeider mulig, er kundene.

Bli flink til å lytte

Som vi var inne på, er en annen viktig egenskap å kunne lytte til kunden ordentlig. Bruk tid på å stille gode spørsmål og konsentrer deg om hva kunden faktisk sier. Lytt til hva som blir sagt, tonefall, kroppsspråk, og forsøk å forstå hva de føler. Ikke hopp direkte til en konklusjon selv om du tror du vet hva kunden er ute etter. Sørg for at du forstår situasjonen først, så kan du komme med en løsning.

Identifiser og forutse behov

Kunder kjøper ikke produkter og tjenester. De kjøper en god følelse og en løsning på et problem. Jo bedre du kjenner kundene dine, dess bedre kan du forutse hva de trenger. I sammenheng med det bør du derfor regelmessig være i kontakt med de, for på den måten bedre forstå hva du kan bistå og hjelpe med.

Få kundene til å føle seg spesiell og verdsatt

Det er viktig å behandle kundene så individuelt som mulig. Bruk navnet deres og se etter positive ting du kan kommentere på, men alltid gjør det på en oppriktig og ærlig måte. Det er verdier som er universalt verdsatt, og verdier som skaper en god følelse og tillit mellom serviceansatte og brukere. Tenk jevnlig over hvordan du kan skape en god følelse hos menneskene som benytter seg av tjenestene dine. Kunder er sensitive, og vil raskt plukke opp om du genuint bryr deg eller ikke.

Det er også viktig at dine kunder finner din kundeservice. Norskkundeservice.com samler alle norske selskapers kundeservice og brukere kan til og med gi feedback på sine opplevelser.

Åpenhet

Jobber du ansikt til ansikt med kunder, så sørg for at kroppsspråket ditt er åpent. Både hva du sier og og hva du gjør må stemme overens for å kunne skape tillit. Organisasjonen du jobber for kan ha verdens beste systemer for å få ting gjort, men om kundene ikke forstår hvordan, kan de lett bli forvirret, utålmodig og irritert. Bruk derfor god tid på å forklare hvordan dere arbeider, og hvordan de enklest mulig kan benytte seg av tjenestene tilbudt.

Bli et “ja”-menneske med kunden

Alltid se etter muligheter for å hjelpe kunden. Kommer det en forespørsel, så lenge det ikke er helt utenfor hva som kan forventes, så hjelp de med å få forespørselen gjennomført så raskt som mulig. Se alltid etter nye muligheter for hvordan det å være kunde hos deg kan bli enda enklere, og sørg for at du holder ord og gjør det du sier du skal gjøre.

Si unnskyld

Vit hvordan du skal beklage deg til kunden om noe går galt. Kommuniser oppriktig om ting ikke går som det skal. Det bygger tillit til kunden og viser at du er ærlig. Dukker det opp problemer, så informer kunden om det og fortell hva du skal gjøre for å få på plass en løsning. Gjør det også enkelt for kunder å fortelle deg hva de ikke er fornøyd med. Det er verdifull informasjon til hvordan du kan bli bedre, og hvordan du kan yte bedre service.